tisdag 14 mars 2017

Förodling

Jag börjar förodla redan i februari eftersom jag tidigare tyckt att plantorna blir för små och orkeslösa om jag väntar ända till mars/april. Men eftersom ljuset inte riktigt räcker till för små plantor så tidigt som i februari låter jag dem stå under växtlampor när solen börjat gå ner tills vi går och lägger oss, så de får ljus minst 12-14 timmar om dygnet.
Nu har jag märkt att vissa plantor ändå blir lite för långa och rangliga, så jag har låtit lamporna lysa på dem även dagtid för lite extra ljustillskott de senaste veckorna. Vi har ju rätt varmt i rummet de står i och även om det är det ljusaste stället i huset så är nog extraljuset välbehövligt.

Jag älskar att gå och titta på mina små plantor och se hur de växer, och stannar ofta till när jag ska förbi till något annat rum. 
Bland det som kommit upp hittar man nu bland annat fyra olika sorters tomater (återkommer om sorter sen när det är dags för utplantering), druvgurka, djungelgurka, frilandsgurka, två olika sorters chili (jalapeño och cayenne), citronbasilika och röd basilika.

De flesta av dem ska få bo i mitt nya större växthus sen, men först måste de växta till sig och planteras om en gång till (förutom tomaterna som jag planterade om i egen kruka med odlingsjord för någon vecka sedan) och så måste vi få upp växthuset som nu ligger i molekyler i garaget, vilket kommer ta sin tid.
I helgen sådde jag även en del grönsaker till vårt nya större trädgårdsland (som inte finns än...). 
Troligen kommer vi igång lite sent med direktsådden där, eftersom det är en hel del som ska fixas, grävas och ordnas först. Så jag provar att förodla så mycket jag kan, så att det inte blir så försenat och kanske inte ger den skörd vi önskar. 
Nu väntar jag på att senapssallad, majs, pumpa, libsticka, broccoli, blekselleri och svampgurka (som dock ska få växa i växthuset) ska titta upp.

I år försöker jag mig även på vitlök, ramslök och fläder (hur underbart vore det inte att så småningom ha ett fläderträd att plocka blommer av till bland annat saft). De står nu ute på altanen för att få en liten "kallperiod" först innan de kommer igång
Vi får väl se om de tycker det är en okey kallperiod för dem och börjar gro nu när vårsolen börjar värma, eller om de undrar vad jag håller på med och kryper ännu längre in i sitt skal och vägrar komma fram.
Jag har även sått frön till gul lök som står där ute. De ska egentligen direktsås så fort tjälen gått ur marken, men eftersom jag inte kommer ha möjlighet att göra det tänkte jag att jag försöker driva upp lite smålökar på detta sätt och sen plantera dem i trädgårdslandet när det är klart. Det kanske inte alls funkar, men då har jag i alla fall försökt.

Dillen, morötterna, rödbetorna, spenaten och rädisorna får däremot vänta med att komma i jord tills trädgårdslandet är klart.

Nu kliar det verkligen jättemycket i odlingsfingrarna och jag vill bara komma igång där ute. Men tjälen har inte riktigt gått ur jorden än, så jag får allt ge mig till tåls lite till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar