måndag 28 augusti 2017

Idag fick jag snällt vara hemma med två snoriga och förkyld-trötta barn. En vecka i skolan och sen har virusarna hoppat på dem. Eftersom jag snart (på torsdag) börjar jobba inom skola och barnomsorg (dels för att slippa pendla till Linköping och därmed få mer tid med familj och trädgård, dels för att göra något annat och dels för att kunna bestämma över min arbetstid mer) kände jag att det var dags att göra något förebyggande så jag slipper ligga däckad ett halvår framöver. 
Jag for alltså in till affären och införskaffade färsk ingefära och citron, och gjorde sen ingefärsshots av hela baletten. Det finns visst hur många recept som helst men jag följde detta:
Ingredienser:
1 liter vatten
200g färsk ingefära
1/2 dl honung
2 citroner

Tvätta av ingefäran och riv den grovt med skal på. Häll upp vattnet i en kastrull och lägg i ingefäran. Värm upp till 60 grader (inte mer, då förstörs de bra ämnena i ingefäran) och låt vara i 20-30 min (håll kolla på graderna) 
Ta bort kastrullen och låt svalna till 40 grader. Rör i honungen. Låt svalna ytterligare och pressa i citronsaften från citronerna när vätskan fått rumstemperatur. Häll upp på flaska och förvara i kylen (då håller den ca 1 månad). Ta en till två shot, 4-6 cl, om dagen (jag tar en på morgonen och en på kvällen).

Något annat som är väldigt bra är ringblomsolja, dock inte som shots utan mer på huden. Jag har plockat och torkar kronblad hela sommaren
Igår satte jag igång första omgången, och så här gör jag då: 
Fyller en burk med torkade kronblad, det är bra om man pressar ner så mycket som möjligt. Häller på olja så det täcker bladen, jag använder mig av hälften olivolja och hälften rapsolja. Ställer i ett soligt fönster i ca 2-3 veckor.
Det enda jag behöver göra under tiden sen är att vända på burken lite då och då. När oljan är ordentligt orangefärgad av bladen är den klar. Då häller jag upp den på flaska och förvarar den mörkt och svalt, så håller den riktigt länge, minst till nästa växtsäsong. 
En del olja använder jag sen som den är och resten blandar jag i salvor, läppcerat och krämer. Mer om det kommer senare. 

2 kommentarer:

 1. Hallå! Hittade hit genom Mandelmanns instagram... Grattis till dom, och nu ser jag framåt till nya inspirerande program !
  Ringblommor får jag alltså så nästa år... och spännande med alla olika salter du gjort. Får pröva några recept, och små hönorna...:) Vilket fint hem dom fått hemma hos Er!!
  Ha det gott, kram Kate

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du hittade hit! Välkommen! Ja, ringblommor är verkligen superbra... till allt. Tack för fina ord! Älskar verkligen det här livet jag börjat leva. Ha det så bra och kom gärna tillbaka. Kram Ulriks

   Radera